Çocuklarda Ağlama Krizleri

Çocuklarda Ağlama Krizleri

Çocuklarda ağlama krizleri pekçok ailenin yaşadığı sorunlardan birtanesidir. Çocuklarda ağlama krizleri sıklıkla çocuğun ailesi ile iletişiminde bozulmalara ve bazen ebeveynlerde kaçınma davranışlarına neden olabilir. Çocuklarda ağlama krizleri ile ilgili Psikolog Serpil İLHAN tarafından hazırlanan makalede Çocuklarda ağlama krizlerinin nedenlerini, Çocuklarda ağlama krizlerinde ailelerin nasıl yaklaşmaları gerektiğini, Çocuklarda ağlama krizlerinin hangi psikiyatrik durumlarda önem kazanabildiğini, Çocuklarda ağlama krizlerinde ne zaman profesyonel yardım alınması gerektiği bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Herkesin bildiği gibi küçük yaşta kazanılan alışkanlıklar kalıcıdır. Çocuğunuzu özenle büyütürken çocuğunuzla iyi bir iletişim kurmanız bu açıdan çok önemlidir. Bütün gelişim alanlarının temelleri 0-6 yaşta çocuğa kazandırılır. O yüzden çocuğa yaklaşımınız ve iletişiminiz bu dönemde çok daha önem kazanıyor.

Bazı durumlarda çocuklar ile güç kavgasına girmekten çok onlara tutarlı davranmanız gerekmektedir. Parkta, alış veriş merkezlerinde istediğini yaptırmak için ağlayan ve hatta kendini yerlere atan çocuklara çok sık rastlıyoruz. ‘’İnsanlara rezil olduk!” korkusu ile hareket eden anne babalara yabancı değiliz. Hayatta her isteğimiz en azından anında olmadığına için çocuklara bu önemli gerçeği sağlıklı bir biçimde anlatmak için neler yapabiliriz.

Çocuklarda ağlama krizleri…

Çocuklarda Ağlama Krizleri Genelde çocuklar ağlamayı, istediklerini yaptırmak ya da elde etmek aracı olarak kullanırlar. Çocuklar bu dönemde (0-6 yaş) haz peşindedirler. O yüzden isteklerini anında yaptırmak isterler. Ailelerin uzun uzun anlatma çabaları çokta işe yaramaz. Çünkü bu dönemde sorgulama ve erteleyebilme yetileri henüz gelişmemiştir. Konuşma becerisini kazanana kadar ağlamak; çocuklar için olağan bir iletişim biçimidir. 2 yaş civarında bu ağlama nöbetleri yerini konuşmaya bırakması beklenir. Fakat bazı çocuklar bu davranışı sürdürür ve istekleri için bu silahı kullanmaya devam eder. İnatlaşma ve ağlamayı birleştirerek aileyi pes ettirir ve isteklerini yaptırırlar. 2 yaş ve sonrasında, çocuğun ağlamanın iletişim şekli olmayacağını artık fark etmesi gerekir. Çocuk ağlarken farklı sorular yöneltip sorunu bulmaya çalışmak yerine, çocuğun kendisini sözel olarak ifade etmesi için destekte bulunmalıyız. ‘’Neden ağlıyorsun?’’, ‘’ Buraya mı gitmek istiyorsun?’’, ‘Bu oyuncağımı alalım?’’ gibi.

Çocuklarda ağlama krizleri neden olur?

Ağlama krizleri genellikle tepkisel olduğu gibi, ilişkisel de olabilir. Çocuklar genellikle yalnız olduklarında ağlama krizi geçirmezler. Bu davranış genel olarak yanlarında güvendikleri biri olduğunda ortaya çıkar. Hayal kırıklığı, öfke, kafa karışıklığı, korku gibi duyguların neden olduğu krizlerde; ağlama, vurma, çığlık atma, tekmeleme, nefesini tutma ya da kendini yere atma gibi tepkiler görülebilir. Zor duygularla baş etme konusunda henüz gelişememiş olan çocukların, duyguları karşısındaki çaresizliği olarak da ifade edilen huysuzluk krizlerini tetikleyen sebepler de vardır. Çocuklar dikkat çekme, istediği bir şeyi elde etme, yorgunluk ya da açlık, hayal kırıklığı ile karşılaştıklarında bu durumlara ağlama krizleri ile tepki verebilir.

Çocuklarda ağlama krizleri neden olur?

Bazen çocuklar sinirlerini boşaltmak ister. Buna bazı durumlarda izin verilmeli. Tabii öncelikle çocuğun kendine zarar vermeyeceğinden emin olmak gerekir. Bu yol çocuklar için oldukça yararlı olabilir çünkü bu yol çocuğa sinirini zararsız olan bir yola nasıl dönüştürebileceğini öğretir. Sizinle bir münakaşaya girmeden duygularını dışa vuruyor, kendini topluyor ve kendi iradesine hâkim oluyor.

Çocuklarda ağlama krizlerinde nasıl yaklaşmalı?

Dikkatini Dağıtacak Şeyler Bularak çocuğunuzun dikkatini başka yöne çekerek, yaşadığı krizden uzaklaştırmakla alakalı şaşırtıcı zihinsel bir değişim de yapılabilecekler arasında. Anne genel olarak çantasına çocuğun uzun zamandır görmediği oyuncaklarını, sevdiği kitabını ya da atıştırmalık bir şeyler koyarak dikkatinin bu yöne kaymasını sağlayabilir. Bu ağlama krizinin kısa süre sonra sona ermesini sağlayabilirsiniz. Eğer zamanında yakalarsanız çocuğunuzun dikkatini başka yere çekerek kriz henüz oluşmadan onu engellemekte mümkün. Mesela çocuğunuz markette ona istediği bir şeyi almadınız diye size küserek uzaklaşmak istiyorsa çabucak vitesi değiştirin ve kontrolü elinize alın ve içtenlikle ‘Bu çikolatayı almak istiyorum ama hangisini alacağıma bir türlü karar veremedim.Bana yardım etmek ister misin?’ gibi şeyler söyleyin. Çocukların dikkat aralığı oldukça kısadır. Bu da onların dikkatini kolayca başka yere çekebileceğimiz anlamına geliyor. Eğer gerçekten heyecanlı bir şekilde bunu dışa vurursanız, bu taktik gerçekten işe yarıyor. Akıllarını sinir harbinden uzaklaştırıyor ve sıradaki yapılacak şeye odaklıyor. Kısacası içinizdeki oyuncuyu yönlendirmeli ve çocuğunuzu eğlendirmelisiniz.

Çocuklarda ağlama krizlerinde nasıl yaklaşmalı?

Çocuğunuz sinir krizindeyken sarılmak onu sakinleştirecektir. Sevimli sarılmalar yerine, büyük ve sıkı bir kucaklamalar olmalıdır. Sarılırken konuşmayın. Yoksa işler daha da kötüleşecektir. Kucaklama, çocukları güvende hissettirir ve onların bu davranışlarını onaylamasanız bile sizin onları önemsediğinizi hissettirecektir.

Çocuklarda ağlama krizlerinde nasıl yaklaşmalı?

Ne kadar zorlayıcı da olsa çocuğunuz sinirliyken sizin sakin kalmanız gerekmektedir. Diğer türlü çocuğunuzla bir diş geçirme yarışı içine girecek ve olayı iyice kızışacaktır. Ayrıca, çocukların sinir krizleri geçirmesinin sebebinin bir kısmı ilgi görüp görmedikleriyle ilgilidir. Çocuğunuzla sakin, yatıştırıcı bir ses tonuyla konuşmak ona, onun bu davranışlarının sizi etkilemeyeceğini gösteriyor. Ayrıca sizin de sakin kalmanızı sağlıyor. Aslında, bu sakin ses tonu çocuğunuzu ilgilendirdiği kadar sizi de ilgilendiriyor. Eğer gerginseniz, çocuğunuz bunu hissedecek ve kızgınlığı daha da artacak.

Çocukları sinirlendikleri yerden uzaklaştırmak sakinleşmelerinde yardımcı olur. Bu durum, özellikle iyileşme sürecindeyseniz çok iyi bir yol. Eğer çocuğunuz markette ona istediği oyuncağı ya da şekeri almadınız diye ortalığı ayağa kaldırıyorsa, çocuğunuzla birlikte, o sakinleşene kadar marketin bir başka bölümünde ya da dışarıda bekleyin. Olay yerinin değişmesi, davranışları gerçekten de değişmesini sağlamaktadır.

Çocuklarda Ağlama Krizleri Karşısında Nasıl Yaklaşmalı?

Çocuklarda Ağlama Krizleri, çocuğunuzun bir isteğinin yerine getirilmediği için yaşanıyorsa, o istekte ne kadar ısrarcı olursa olsun, geri adım atmayın. Geri adım atmanız, yeni ağlama krizlerini beraberinde getirecektir.

Ağlama nöbetleri birçok çocukta görüldüğü gibi, sık ve ciddi nöbetler geçiren çocukların daha sakin kalmasını sağlamak için psikolojik destek alabilirsiniz. Hafif krizler geçiren çocukların ise hem kendinizi hem de onu kontrol etmeye çalışarak ve doğru bir iletişim kurarak, krizlerinin sonlanmasını sağlayabilirsiniz.

Çocuklarda Ağlama Krizleri

Psikolog Serpil İLHAN

Çocuk ve Genç Psikoloğu
Çocuk psikolojisi ve psikiyatrisi ile ilgili herşey....
cocukpsikiyatri.net - cocukpsikiyatri.info - cocukpsikiyatri.org

Randevu için 0 312 466 38 00 - 0 542 466 38 88