Otizmli Çocuğu Olan Ailelere 7 İpucu

Çocuğunuzda Disleksi Varsa Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Çocuğunuza disleksi tanısı konuldu ve siz disleksi ile ilgili hiç bir şey bilmiyorsunuz. Yalnız olmadığınızı bilin. Disleksi ile ilgili pek çok tanımlama yapılmasına karşın ne yazık ki disleksiyi bilelerin sayısı bir o kadar azdır. Pek çok ebeveyn disleksiyi sanki bir hastalık gibi anlama eğilimindedir. Bazen sadece bir teste bakılarak tanı konulabileceğini düşünen yarı profesyoneller tarafından da disleksi tanımlaması hatalı bir şekilde de yapılabilir. Bu yazıda çocuğunuza disleksi tanısı konulduktan sonra neler yapmanız gerektiğini, hayatınızı kolaylaştırabilecek tüyoları bulabilirsiniz.

Disleksi ile ilgili en uygun yaklaşım her zaman eğitimsel süreçlerin ebeveyn veya bir eğitimci tarafından desteklenmesidir. Disleksi tanısı alan çocuklara devlet tarafından eğitimsel ek haklar verildiğini unutmayın. Bu süreçte Rehberlik Araştırma Merkezi tarafından hazırlanacak çocuğunuza özel bireyselleştirilmiş bir eğitim programı öğretmenlerin eğitimsel olarak nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusunda iyi bir yol haritası olabilir.

Aşağıda disleksi ile ilgili evde en sık karşı karşıya kalınması muhtemel sorunlar karşısında neler yapılması gerektiği ele alınacaktır. Disleksi ile ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olmak isterseniz sitedeki disleksi konulu makalelere ulaşabilirsiniz.

Dislekside karşılaşılan okuma sorunları:Disleksi tanım itibarı ile okuma bozukluğudur ve çocuğun okuma düzeyi ile ilgili akranlarından geri olması tanılama aşamasında mutlaka olması gereken bir durumdur. Dislekside okuma ile ilgili ortaya çıkan sorun yavaş okuma, yanlış okuma, eksik okuma şeklinde olabilir. Dislektik bir çocukta ebeveynlerin ev içinde alması gereken önlemler sırası ile:

Çocuğunuzu peşinize takın. Maç sahada kazanılır. Günlük yaşamdan kopuk bir eğitim uygulamasının otizmi olan çocuğunuza hiçbir faydası olmayacaktır. Eğitim masasında kırmızı rengini bilmesinden çok çocuğunuzun kırmızı ışığın ne anlama geldiğini bilmesi daha önemlidir. Çocukların öğrendikleri bilgileri test edecek alanlara ihtiyaçları vardır. Çocuğunuzu günlük rutinlerinize ortak etmeniz (Markete gitmek, elektrik faturasını yatırmak, arabanızı tamire götürmek vb. gibi) hem çocuğunuza öğrendiklerini uygulayabileceği bir ortam sunmasının yanında sizin de yorulmadan onun gelişimine katkı sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Destek alın. Yüz yüze veya online olarak diğer ailelerden, arkadaşlarınızdan ve profesyonellerden destek almanız bazen oldukça yardımcı olabilir. Özellikle destek grupları bu uzun yolculukta yalnız olmadığınızı görmeniz konusunda anlamlıdır. Yorgun tükenmiş bir ebeveynin otizmi olan çocuğuna yardımcı olması mümkün değildir. Uçaklarda yazdığı gibi ilk önce oksijen maskesini kendinize takının. Ebeveynlerin bireysel sağlıklarının korumaya yönelik alacakları tedbirler otizmi olan çocukları ile daha kaliteli bir ilişki kurmalarına yardımcı olacaktır.

Kendinizi unutmayın. Çocuğunuza olan desteğinizin süreklilik göstermesi için sağlıklı ebeveynlere ihtiyaç olduğunu unutmayın. Tükenmişlikten kaçınabilmek için yaşamınızda kaçış noktalarınızı belirleyin. Otizmli çocuğu olan ailelerde gerek duygudurum bozukluğu gerekse tükenmişlik azımsanmayacak oranlardadır. Bu konuda sorun yaşadığınızı hissederseniz profesyonel yardım almaktan kaçınmayın.

Dr.Genco USTA

Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Uzmanı
cocukpsikiyatri.org - Ankara

Çocuk psikolojisi ve psikiyatrisi ile ilgili herşey....

Randevu için 0 312 466 38 00 - 0 542 466 38 88