Akademik Sunum Hazırlama

Akademik Sunum Hazırlama

Sunum nasıl hazırlanmaz?

Yıllar önceydi... Okulun en yaşlıcana hocalarından birisi dahiliye dersine giriyordu. O zamanlar bilgisayar, power point vb.. yoktu. Sıklıkla manuel mikrofilm yansılar kullanılırdı. Hoca öyle yaşlıydı ki yansılarını değiştirebilmek için yanında dahiliye kliniğinden bizden 10-15 yaş daha büyük bir ağabeyimizi taşıyordu. Yaşlı hoca dersi anlatmaya başladı. Yansılara bakmamasına rağmen orada yazanları satırı satırına hiç atlamadan okuyordu. Hocanın o yaşına rağmen belleğinin bu kadar iyi olmasına çok şaşırmıştık. Bu şaşkınlığımızı slayt değiştirme sorumlusu ağabeyimiz ile paylaştığımızda onunda aynı yansılarla aynı dersi yıllar önce dinlediğini öğrendik.

Değişen teknoloji ile birlikte artık yansı hazırlamak oldukça kolay. Pek çok açıdan uzun uzun slaytlar içeren bir sunumu hazırlamak için biraz google ppt araması, bir iki yabancı sunumun türkçeleştirilerek birleştirilmesi ve 30 dakikalık bir uğraş yeterli. Tabii sunumdaki amaç anlatanın bile çoğu zaman anlamlandıramadığı cümlelerle 90 slayt saat hızında okuma çalışması ise...

Acaba power point tarzı görsel sunumlar konuyu ne kadar daha anlaşılır kılmakta. En azından kendi tecrübelerim dersteki yansı sayısının artması ile dersin anlaşılabilirliği arasında ters bir ilişki olduğu yönünde. Bu konu ile ilgili İsmail Arı'nın yadığı güzel yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Aşağıda ise Don McMillan'ın nasıl sunum hazırlanmaması gerektiği ile ilgili düşündürücü ve pek çok kendinizinde zaman zaman yaptığı hataları izleyebilirsiniz. 

Randevu için 0 312 466 38 00 - 0 542 466 38 88