Büyüyünce Youtuber Olacağım

Büyüyünce Youtuber Olacağım

Youtuber olmak isteyen çocuğumla neler yapmalıyım sorusunun yanıtını bu makalede bulabilirsiniz. Psikolog Serpil İlhan tarafından hazırlanan makalede çocukların YouTuber olma isteminin kökenlerinin ne olduğunu, çocukların YouTuber olma motivasyonlarının kaynağını öğrenebilirsiniz. Diğer yönden çocukların YouTuber olma hayallerinin onların dünyasındaki anlamını ve zaman zaman tehlikeli olabilecek bir süreç olan bu yolda ailelerin neler yapması gerektiği bilgilerine ulaşabilirsiniz. Teknolojinin ilerlemesi, sosyal değerlerin farklılaşması sonucunda pek çoğumuzun kendimiz için idealize ettiğimiz sosyal konumlarda farklılık göstermektedir.

Hayatımızın çoğunu etkileyen hatta değiştiren sosyal medya, internet, YouTube ve YouTuber’lar çocukların gelişim süreçlerini nasıl etkiliyor? Her geçen gün YouTuberlar artmakta ve çocuklar çevresindeki ağabeylerini ablalarını model alarak YouTube kanalı açmakta.

Çeşitli oyuncaklar hakkında tanıtım yapan, makyaj videoları çeken, farklı yiyecekleri tadına bakan ve bunları videoya dönüştüren çocuklar hızla çoğalmakta. Son dönemlerde ise YouTuber olmak, büyük bir kanala sahip olmak, ünlü biri olmak bir çok çocuğun hayalleri arasında yer almakta. Çocuklar, büyüdüğünde ne olacaksın sorularına ‘Ben YouTuber olacağım! ‘’ cevabını vermekteler. YouTuber olmayı meslek grubu olarak düşünen çocuğa, aile nasıl yaklaşmalı? Ebeveynler çocuğu nasıl yönlendirmeli? .

Çocukların gelişim süreçlerini doğru atlatabilmek için anne ve babaların sosyal medya sınırlarını doğru çizebilmesi çok önemlidir. YouTube güvenlik şartları ne kadar +17 olsa da ne kadar tüketiciyi koruma amacı ile sınırlandırılmış olsa da özel kanallar da bu denetim çok da kontrol altında tutulamamaktadır. Ebeveyn hesapları ile çocuklar artık istedikleri videolara kolaylık ile ulaşım sağlayabilmekteler. Çocuğun videolara ulaşımı ve teknolojik cihaz ile baş başa kalması, çocukların maruz kalabileceği tehlikelerin oranını da arttırmaktadır. Çoğu çocuk izledikleri bu YouTuber’lara özenerek, onlarla bağdaştırarak kendi videolarını oluşturma çabasına giriyorlar. Ailenin dengeleyici tutumları bu noktalarda önem kazanıyor.

Çocukları yetiştirirken telefon ya da tablet ile çocuğu oyalamak işin biraz da kolayına kaçmak oluyor. Ebeveynler bu noktada hata yapabiliyor. Özellikle 7 yaşa kadar çocuğun ihtiyacı olan eğitim karşılanmamış oluyor. Ne kadar videolar eğitim içerikli olsa bile çocuğun kendi kendine eğitim alması noktasında işe yaramıyor. Çocuklar gerçek eğitim hayatı ile okulda karşılaşınca okuldan ya da derslerden de sıkılabiliyor.

Youtuber Olmak İsteyen Çocukların Aileleri Neler Yapmalı?

Çocuklarınızın sevdiği şeyleri keşfedin ve boş zamanlarını hobileri ile doldurun.

Çocuk YouTube izlemekten vazgeçmiyor ise ne izlemesi gerektiğini beraber karar verin hatta belli sürelerde beraber izleyip kapatın. Ne İzlediklerini mutlaka kontrol edin. Çocuğunuzun YouTube’da izlediği içerikten endişeleniyorsanız ve onunla konuşmayı denediyseniz , izleme alışkanlıklarını izlemek için bazı yollar vardır. YouTube hesabında (yalnızca bir Gmail adresi gerektirir) bir YouTube hesabı varsa, YouTube sayfasında son izlediği videoları, izleme geçmişini temel alan önerilen videoları ve izlediği kanallara benzer önerileri görüntüleyecektir. Çocuğunuz “izlenme geçmişi” ni sildiyse bile, tüm önerilerin hepsi izlediği şeylerle alakalı olacaktır.

YouTuber’ları taklit etmeleri yerine yaratıcı olmalarına destek olun.

Youtuber veya üreticiyi araştırın.

Her videonun üretici adı video penceresinin altında görünür ve genellikle videonun arkasındaki kişi ve / veya kanalın kendisi hakkında biraz bilgi sahibi olursunuz. Çocuğunuzun en sevdiği YouTube karakterinin etkileyici bir yere sahip olduğunu biliniz.

Önerilere bakın. Sayfanın sağında listelenen önerilen videolar bir şekilde ana videoyla ilişkili. Onların yaşa uygun görüp görmediklerini değerlendirmek için değerlendirin ve ana videonun çocuğunuza uygunluğuna dair bir gösterge olacaktır.

Video çekmekten vazgeçmiyor ise videoları mutlaka birlikte çekin.

Video paylaşımlarını nerede nasıl paylaştığını kontrol edin ve herkese açık hale getirmeyin.

Eğer video paylaşımı yaparsanız yorumları kontrol altına almaya çalışın; çocuğunuzdan önce siz denetleyin, eleştiri ve övgüleri birlikte değerlendirin.

Günlük yaşamdan özdeşim kurabilecekleri kişileri işaret edin, örnek davranışlar ile sizinle de özdeşim kurmasını sağlayın.

Güvenlik modunu açmayı unutmayın.

YouTube’ un teknik olarak yalnızca on üç yaşını dolduran gençler için olduğunu unutmayın. YouTube, Güvenlik Modu adı verilen, zararlı şeyleri sınırlayan bir filtre sunmaktadır. Herhangi bir YouTube sayfasının en altına kadar ilerleyin. “Güvenlik” ayarı nerede yazılıyor? İşte onu tıklayın.

YouTube’ un önerisini alın. Çoğu çocuk yeni videolar hakkında arkadaşlarından ve ilgili videoları tıklayarak öğrenir (uygun olabilir veya olmayabilir).

Psikolog Serpil İLHAN

Çocuk ve Genç Psikoloğu
Çocuk psikolojisi ve psikiyatrisi ile ilgili herşey....
cocukpsikiyatri.net - cocukpsikiyatri.info - cocukpsikiyatri.org

Randevu için 0 312 466 38 00 - 0 542 466 38 88