Fonolojik Bozukluk

Fonolojik Bozukluk

Aşağıdaki makalede Fonolojik bozukluğun ne olduğunu, ailelerin fonolojik bozukluktan ne zaman endişe etmeleri gerektiğini, fonolojik bozukluğun sık görülen bir sorun olup olmadığını fonolojik bozukluğun Fonolojik bozukluk nedir? Fonolojik bozukluk bir dil bozukluğudur. Yapılan çalışmalar fonolojik bozukluğun çocuklar arasında oldukça sık olduğunu ve sıklıkla yaşın ilerlemesi ile düzelme eğiliminde olduğunu göstermektedir. Artikülasyon bozukluğunun aksine fonolojik bozuklukta sesler sıklıkla tutarsız bir seyir gösterir. Aynı ses bazı kelimelerde çıkarılabilirken bazı kelimelerde çıkarılamaz. Örneğin gayet rahat bir şekilde “ ARI” diyebilen bir çocuk süpürgeye “SÜKÜBE” diyebilir. Genellikle bebeksi konuşma ile karışabilir ve sıklıkla aile/çevre tarafından fonolojik olarak yapılan hatalar davranışsal olarak desteklenebilir. Sıklıkla yaşın küçük olduğu dönemlerde bu gibi davranışlar çok dikkat çekmesede yaşın ilerlemesi ile birlikte fonolojik bozukluk ne yazık ki zaman zaman çocuğun akran ilişkilerinden kendisini yetersiz hissetmesine neden olabilmektedir. Küçük yaşlarda alınacak uygun tedbirler bu süreçte hızlı yol katedilmesine yardımcı olacaktır.

Fonolojik bozukluk Yaygın bir sorun mudur? Fonolojik Bozukluk Düzelir mi?

Yapılan birçok araştırmada fonolojik sorunların çocukluk döneminde oldukça sık olduğunu ifade edilmektedir. Müdahale edilmediği durumlarda bile kendiliğinden düzelmeler çok sıktır. Yapılan bir çalışmada sıklığı 5 yaş çocuklarında %7-8 civarındayken 17 yaşında % 0.5 olarak tespit edilmiştir. Bu sonuçlar fonolojik bozukluğu olan çocukları yüzde 90’nından fazlasının yaşın ilerlemesi ile birlikte düzeleceği anlamına gelmektedir. Bu nedenle günlük yaşamı belirgin düzeyde etkilemeyen. Konuşma anlaşılabilirliğini belirgin olarak etkilemeyen durumlarda beklemek bazen yeterli olacaktır. Diğer yönden yaşanan fonolojik sorun konuşma anlaşılabilirliğini belirgin olarak etkiliyorsa, çocuğun öz güveninde azalmaya neden oluyorsa müdahale edilmesinde fayda vardır.

Fonolojik bozukluk Tedavi edilebilir mi?

Fonolojik bozukluk her ne kadar yaşın ilerlemesi ile sıklıkla kendiliğinden düzelen bir sorun gibi görünmesine rağmen çocuğun ifade ettiği kelimelerin anlaşılmaması arkadaşlarından dışlanma sürecine neden olabilir. Zaman içerisinde öz güven ve öz saygı azalabilir. Bu nedenle tedavi edilmesi ayrı bir önem taşımaktadır. Diğer konuşma bozukluklarında olduğu gibi ek başka bir psikiyatrik rahatsızlık yoksa ilaç tedavisinin yeri yoktur. Tedavi konuşma dil terapisi uzmanları tarafından uygulanacak konuşma terapileri ile sağlanır ve uygulamaların başarısı oldukça yüksektir. Çocuklarında fonolojik bozukluk olduğundan endişe eden ailelerin bu süreçte çocuk psikiyatri uzmanına başvurmadan önce konuşma dil terapistine başvurması sıklıkla daha uygun bir tercih olacaktır.

Dr. Genco Usta
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı

cocukpsikiyatri.org - Ankara
Çocuk psikolojisi ve psikiyatrisi ile ilgili herşey...

Randevu için 0 312 466 38 00 - 0 542 466 38 88