Çocuğum Bebek Gibi Davranıyor

Çocuğum Bebek Gibi Davranıyor !!!

Çocuğum bebek gibi davranıyor cümlesini sıklıkla duymuşsunuzdur. Bu durum genellikle bebek gibi davranılan çocukların bebek gibi davranması normal şeklinde açıklanabilmesine karşın bazen bu durum farklı psikolojik durumlardan kaynaklanabilir. Psikolog Serpil İLHAN çocuklarda karşılaşılan bebeksi davranışların neler olabileceğini, bebek gibi davranmanın altında yatan sebepleri, çocuklardaki bebek gibi davranışlar karşısında ailelerin neler yapması gerektiğini aşağıdaki yazısında anlatmaktadır.

Çocuğum bebek gibi davranıyor! Neden?

Kimi zaman küçük çocuğunuzun bir bebek gibi davrandığını fark edebilirsiniz. Bir kelimeyi söyleyebildiği halde bir cismin ismini bildiği halde bebek diliyle de konuşabilir. Özellikle küçük çocuğun bir bebek kardeşi varsa veya yaşamında önemli, farklı bir değişiklik olduysa çocuklar kimi zaman bebekçe hareket edebilir veya bebek diliyle konuşmak isteyebilir.

Tüm bu çocuk için gerileme işareti olan davranışlar aslında çok normaldir. Çünkü küçük çocukların dünyası hızlı bir şekilde genişlemeye devam etmekte ve bu genişleyen dünyada çocuk kendini zaman zaman güvende hissetmeyebilir. Güvenlik endişesi taşıyan küçük çocuklar bebeksi hareketlerle ebeveynleri tarafından güvenlik ihtiyacının giderilmesini beklerler. Özellikle ailede yeni bir bebek varsa veya çocuğu etkileyen önemli bir değişme söz konusuysa bu davranışlar daha sık görülebilir. Çocuk özellikle annesinin dikkatini çekerek onun kendisine odaklanmasını ister.

Küçük çocuklardaki bu bebeksi davranışlar motor becerilerinde veya fiziksel becerilerinde de gerilemeye neden olabilir. Örneğin daha önce bir sandalyeye kolayca çıkabilen veya bir koltuğa kolayca tırmanabilen bir çocuk bu davranışında geriye gidebilir.

Bir başka geriye giden davranışı ise dilini kullanma becerilerindedir. Örneğin daha önce 2 – 3 kısa cümleyi kullanabilen bir çocuk bu konuda gerileyebilir ve daha bebek diliyle konuşmaya başlayabilir. Bu davranışlar normal olarak kabul edilse de daha ciddi bir durumun da belirtisi olabilir. Küçük çocuklardaki bu tür gerileme davranışlarının fark edildiği zaman çocuğun hekimine danışmakta fayda vardır.

Çocukların çoktan aştığını düşündüğümüz bazı davranışları, özellikle stres ve zorlanma zamanlarında yeniden ortaya çıkabilmektedir. Bu durum çocuğun içinden geçtiği zorlukla başa çıkmak ve yeniden dengesini kurmak için kullandığı bir tür savunma mekanizmasıdır ve regresyon (davranışta gerileme) olarak tanımlanır.

Çocuklarda En Sık Karşılaşılan Gerileme Davranışları

bebek gibi konuşma
parmağını emme
battaniyesinin kenarını kemirmeye başlama
yeniden alt ıslatma
“hayır” olduğunu daha önceden öğrendiği bir şeyi yeniden tutturma
daha fazla kucak isteyip anneye yapışık hale gelme
ebeveynin günlük rutin gidişlerinde yeniden ağlamaya başlama gibi davranışlardır.

Çocuğum Bebek Gibi Davranıyor Ne Yapmalıyım?

Çocuğunuzda uzun zamandır yapmadığı bu türden bebeksi davranışlar ortaya çıktığında o dönemde çocuğunuzun hayatında değişen şeyin ne olduğunu ve nasıl bir zorlanma yaşadığını keşfetmeye çalışın. Kardeşin doğumu, büyükannenin ölümü gibi ailede yaşanan bir kayıp, anaokuluna başlama, kronik bir hastalık geçirme ya da bir süre hastanede kalma ve hatta taşınma/ev değiştirme gibi durumlar küçük çocukların ciddi zorlanmalar yaşayıp davranışsal olarak geri gitmelerine sebep olabilir.

Çocuğunuzun davranışındaki geri gidişi anlamaya çalıştığınızda burada bahsedilenler gibi önemli bir sebebi olduğunu görürsünüz. Bu dönemde çocuğunuzu düzelmesi için zorlamamalısınız. Stres ve zorlanma zamanları çocuğu sosyal ya da zihinsel anlamda geliştirme çabasından uzak durmamız gereken zamanlardır. Bu dönemde çocuğunuzun sizi yönlendirmesine izin verin. Eğer bebek gibi davranılmak istiyorsa öyle davranın. Daha fazla sarılma, kucak, temas gerekebilir. Ayrıca, bu dönemlerde çocuğu yemeye zorlamak ya da daha önceden oluşturduğunuz sınırlara uymasını beklemek gibi baskıcı tavırdan özellikle kaçınmalısınız.

Çocuğunuzun yeniden ortaya çıkan bağımlılığı ya da geriye giden davranışları sizi endişelendiriyor olabilir ama bunları düzeltmek için mücadeleye girmeniz işleri daha kötüye götürecektir. Stres ve zorlanma dönemini atlattıktan sonra çocuğunuzun doğru davranışları öğrenmesi için yeterince vaktiniz olacağını hatırlayın.

Küçük çocukların bu tür gerileme davranışları veya bebeksi davranışlar sergiledikleri durumlarda bir ebeveyn olarak yapılmanız gereken sakin kalmak ve çocuğa oldukça destekleyici davranmaktır. Örneğin eğer çocuğunuz bebek kardeşinin biberonundan beslenmek istiyorsa buna izin vermeniz daha uygundur. Zaten biberonu denedikten bir süre sonra bunun kendisini tatmin etmediğini anlayacaktır. Bebek gibi davranmak istiyorsa bırakın öyle davransın. Çocuğunuza bu tür bebeksi davranışları bırakması için ona baskı yapmanız ve zorlamanız uygun olmayacaktır. Çünkü çocuğunuzu olumsuz etkileyebilirsiniz.

Eğer çocuğunuz bu tür bebeksi davranışları sürekli hale getirirse bazen bu tür davranışları görmezlikten veya anlamazlıktan gelmek etkili olabilir. Örneğin çocuğunuz size bebeksi bir ifadeyle soru sorarsa bu durumda şöyle demeniz faydalı olabilir “Siz bir şey duydunuz mu? Sanki bir bebeğin konuştuğunu duydum fakat ne söylediğini anlayamadım. Acaba benin büyük çocuğum benimle daha tekrar konuşacak mı?” tarzında ifadeler çocuktaki bu olumsuz gerileme davranışlarını söndürebilir.

Çocuğum Bebek Gibi Davranıyor Çocuğum Bebek Gibi Davranıyor Ne Yapmalıyım? Çocuğum Bebek Gibi Davranıyor Neden?

Psikolog Serpil İLHAN

Çocuk ve Genç Psikoloğu
Çocuk psikolojisi ve psikiyatrisi ile ilgili herşey....
cocukpsikiyatri.net - cocukpsikiyatri.info - cocukpsikiyatri.org

Randevu için 0 312 466 38 00 - 0 542 466 38 88