Çocuklara Kitap Nasıl Okutulur?

Çocuklara Kitap Nasıl Okutulur?

Çocuklara Kitap Nasıl Okutulur? Çocuk ve Genç Psikoloğu Serpil İLHAN tarafından hazırlanan makaleden çocuklarada kitap okuma alışkanlığının nasıl kazandırılması gerektiğini, ailelerin çocuklarda kitap okuma alışkanlığı konusunda nasıl yaklaşmaları gerektiğini, çocuklarda kitap okuma alışkanlığı konusunda ailelerin yapmaları gereken şeylerin neler olduğunu öğrenebilirsiniz. Kitap okuma, çocukların dil becerilerini, bilişsel, duygusal, ruhsal ve ahlaki açıdan gelişimlerini sağlayan en önemli araçlardan birisidir. Çocuklara Kitap Nasıl Okutulur? Kitaplar, çocukların etrafında olan olayları sorgulamasını, düşünmesini sağlar. Kitap okumanın belirli bir yaşı yoktur. Kitap okunulması, çocukların, bebeklerin çok hoşuna gider. Böylece hem eğlenirler hem öğrenirler. Kitap okuma alışkanlığı, okuma öğrenildikten sonra sürekli olarak devam ettirilme sürecidir.

Okumayı öğrendikten sonra, kitap okuma alışkanlığı kazandırılması çocuklar için gereklidir. Bu gerekliliği sağlamak için çocuk erken yaşta kitaplarla tanıştırılmalıdır. Evde mümkün olduğu kadar kütüphane oluşturulmalıdır. Kitaplar çocukların yaşlarına ve cinsiyetlerine göre tercih edilmelidir. Oyuncaklar ile beraber kitap tercihleri de mutlaka yapılmalıdır. Çocuğun yanında kitap okumaya özen göstermeliyiz. Ayrıca bebeklik döneminden itibaren gece yatarken çocuğa masal okumak ona kitap sevgisini kazandırmak için çok önemlidir. Çocuğa örnek olmak açısından akşamları sosyal medya araçları ve televizyona bazı saat dilimlerinde ara verilip kitap okuma saatleri yapılmalıdır. Çocuk boş kaldığı zamanlarda telefon yerine etrafında kitap bulabilmelidir. Etrafında ne kadar kitap okuyan kişi görürse o kadar erken alışkanlık kazanmaya başlayacaktır. Doğum günleri ve diğer özel günlerde kitap hediye etmek veya kitap hediye almak konusunda özendirilmeli fakat yine de bu konuda baskıcı olunmamalıdır. Ailelerden sonra kitap okuma alışkanlığı konusunda ikinci sırada öğretmenler etkilidir. Kreşten itibaren çocuklara kitap sevdirecek etkinlikler yapılmalıdır. Ödev verilirken internet araştırması yerine kitaplardan araştırılması gerektiği vurgulanmalıdır.

Çocuklarınıza kitapları sesli okuyun. Daha sonra okunan bölüm ile ilgili kısa soru cevap şeklinde sorular yöneltin. Okuduğunu anlama kısmı için de faydalı olacaktır. İyi ve güzel okunan kitap onları motive eder.

Eğer okumayı biliyorlarsa okumaları için onları cesaretlendirin. Okuma bilmeyen çocuklarınız ile de hikaye tamamlama şeklinde yorumlayıcı ve tamamlayıcı çalışmalar yapın. Hikayenin yarısını okuduktan sonra geri kalan kısmını çocuğunuzun hayal gücüne bırakarak tamamlamasını isteyin.

Kitap seçimlerinde onlarında fikrini alın. Ayda bir kere de olsa kitapevi gezisi düzenleyin. Kitap tercihi yaparken materyalleri çeşitlendirin. Bu okumayı sevme kısmında önemli rol oynar. Örneğin çocuğun yaşına uygun mizah, karikatür, dergi ve gazete okumalarını sağlayın. Bu okumaları için cesaretlerini arttıracaktır. Çeşitli materyaller ile okumanın keyifli bir aktivite olduğunu keşfedecekler.

Çocuklara Kitap Nasıl Okutulur? Çocuklara rahat bir okuma ortamı yaratın. Olabildiğince, uygun ışık, dikkat dağıtıcı unsurlardan arınmış bir ortam sağlayın. Çocuklar okuma alanlarını severse, bu onlarda zamanla bir alışkanlık halini alabilir. Bu sayede çocuklar ortam ile okuma arasında olumlu bir ilişki kurmaya başlar.

Onlara favori kitaplarınızdan ve size neler hissettirdiğinden bahsedin. Sınıfta siz yüksek sesle okurken, çocuklardan hikâyeyle ilgili resim çizmelerini isteyin. Okuduğunuzla daha çok ilgilenmeye başlayacaklar. Aileler de bunu evde uygulayabilir.

Çocuklara Kitap Nasıl Okutulur?

Çocuklara Kitap Nasıl Okutulur? Evde salonun ortasına sandalye koyun ve bunu okuyucu sandalyesi olarak tanıtın. Çocuğunuzdan en keyif aldığı kitabı seçmesini isteyin ve yüksek sesle okuması için sandalyeye davet edin. Ancak bunu şart koşmayın, doğal süreçte eğlenceli ve istekli olmasına özen gösterin.

Okuldaki öğrenciler için isteksiz ya da yetersiz olanların şevklerini artırmak için yaşça daha büyük öğrencilerinizle grup oluşturabilirsiniz. Bu sayede alt sınıflardaki çocuklara kendi yaşlarına daha yakın öğrencilerden faydalanma fırsatı vermiş olursunuz.

Çocuk kitabı da olsa, her kitabın seviyesi aynı değildir. Kimi bolca resme yer verirken, bazıları daha zorlu olabiliyor. Evin içinde küçük kütüphane oluşturun. Kütüphanesindeki kitapları okuma zorluğuna göre çeşitli renk kodlarıyla seviyelere ayırabilirsiniz. Böylelikle çocuğunuz üst seviyedeki kitapları okumak için daha fazla şevk gösterebilir. Okuma egzersizleri yaparken, onlardan bir basamak ilerlemelerini isterseniz, başarılı bir okuma seyri yakalayabilirsiniz.

Çocuklara beğendikleri kitapla ilgili poster ya da kapak tasarımı yapmaları için ödev verebilirsiniz. Ayrıca kitaptaki karakterleri çizdirmek ve kağıdın altına bunların özelliklerini betimlemelerini istemek de kitaplara ilgilerini arttıracak yöntemler arasında.

Haftalık yazar belirleyin

Bu çalışma, okuma yapmaları yönünde teşvik edebilir. Evde her hafta bir yazar seçip okuma yapılabilir. Yarışmalar düzenlenebilir. Bu yazarla ilgili bir diğer hafta yeni kitap bulma ödevleri verilebilir. Böylelikle çocuklar araştırma yapmayı, sorumluluk kazanmayı, sunum yapmayı, yazarlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmayı başaracaklardır.

Çocuklara Kitap Nasıl Okutulur?

Psikolog Serpil İLHAN

Çocuk ve Genç Psikoloğu
Çocuk psikolojisi ve psikiyatrisi ile ilgili herşey....
cocukpsikiyatri.net - cocukpsikiyatri.info - cocukpsikiyatri.org

Randevu için 0 312 466 38 00 - 0 542 466 38 88