Müziğin Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Müziğin Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Müziğin Çocuklar Üzerindeki Etkisi ile ilgili Çocuk ve Genç Psikoloğu Serpil İLHAN tarafından hazırlanan makalede;
Çocuğun gelişiminde müziğin rolünü
Müziğin çocuğa kazandırdıklarını
Müziğin çocuk gelişiminde sağladığı avantajları
Müziğin akademik performans üzerine etkisi ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
Müzik, merkezi sinir sistemi, konuşma, düşünme, öğrenme, beden kontrolü gibi merkezleri uyarmaktadır. Ve bu alanlar gibi birçok alanda gelişimleri destekler. Ayrıca çocukların bilişsel gelişimini, ses ve dil gelişimini, kendilerini ifade edebilmelerini, yaratıcılık becerilerini, soyut düşünmelerine de katkı sağlar.

Çocuklarda müzik yeteneği doğuştan başlar. Doğumundan itibaren çevreden duyduğu ses uyaranlarına tepki verir. Ayrıca çocuklar bu ses uyaranlarına tepki göstermede yetişkinler ile çok benzerlik gösterirler. Ağlamalar ve gülmeler ile çocuk kendi sesinin farkına varır, ses tonunu alçaltıp yükselterek mutluluğunu mutsuzluğunu gösterir. Çocukların kendilerini ifade edebilme ve iletişim kurabilmeleri için okul öncesi dönemde mutlaka müzik dinletilmelidir.

Müziğin Çocuklara Kazandırdıkları

Müzik, öncelikle okul ve okul öncesi dönemde çocuğa şarkı ve tekerlemeler yolu ile dil gelişimine katkı sağlar. Bunun yanında müzikal etkinlikler de çocuğun yaratıcılığına yaratıcılık katar. Araştırmaların sonucunda çocuğa dinletilmesi gereken müzikler genel olarak klasik müzik ve çocuk şarkıları olmalıdır. Çocuğun kelime dağarcığını olumsuz etkileyecek müziklerden kaçınılmalıdır.

Müzik eğitimi okuma yeteneğini arttıracaktır.

Yapılan araştırmalara göre müzik eğitimi alan öğrencilerin, almayan öğrencilere oranla daha hızlı ve hatasız okudukları açıklanmıştır. Notaları doğru seslendiren çocukların da harfleri doğru seslendirme oranın daha yüksek olduğu görülmüştür.

Motor becerileri gelişir

Çocuklar müziği duyduklarında, işitme, dokunma, ritm tutma, ses taklidi gibi birden fazla fonksiyonu aynı anda gelişir. Ayrıca bilişsel yeteneklerini de geliştiren bir faktördür. İlerleyen zamanlarda da müzikal yeteneğin ortaya çıkmasını ve o alanda daha kolay kavrayıp, ilerlemesini sağlayacaktır. Ayrıca seçilen müzik aletine göre özellikle ince motor becerileri gelişir.

Okulda daha iyi performans sağlar

Hayatında müzik ve müzik eğitimi olan çocuğun matematik ve dil alanında daha başarılı oldukları gözlemlenmiştir. Müzik aleti çalmak, düzenli olarak bu konuda çalısıyor olmak çocuğun hafızasını güçlendirir ve çalışma disiplinini pekiştirir. Müzik aleti çalmak sadece beyini uyarmakla kalmaz, çocuğun stres düzeyini de düşürür.

Dinleme alışkanlığı kazanırlar

Özellikle 3 yaş ve sonrasında dinleme ve sessiz kalma alışkanlığı kazanmasını sağlar.

Sosyalleşme

Özellikle grup ile yapılan eğitimler, çocuğun sosyalleşmesini sağladığı gibi sesi kullanmayı, uyum sağlamayı, denetlemeyi, grup içinde sesini kullanmasını öğretir.

Özgüveni geliştirir

Disiplin, adaptasyon, rahatlama, özgüven, sorumluluk duygusu gibi kişisel özellikleri geliştirir.

Konsantrasyon becerilerini destekler

Müzik beynin birden fazla alanını aktive ettiğinden dikkat süreleri ve dikkat becerileri artar. Bu çocukların uyaranları ayırt edebilme de diğer çocuklara göre daha başarılı oldukları araştırılmıştır.

Solunum yolları için

Şarkı söylerken solunum kontrolü ve sağlıklı akciğer gelişimi oluştuğu gibi zihin kas uyumu da olumlu etkilenir.

Beyin gelişimi

Erken müzik eğitimi, özellikle piyano dersleri çocukların beyinlerindeki işlem merkezlerini geliştirir.

Peki Müzik İlgisini Geliştirmek İçin Neler Yapılmalı?

Çocuğu müzikle tanıştırmak için öncelikle belirli program içinde hareket edilmelidir. Evde zaman zaman televizyon yerine müzik dinleme saatlari, konserlere çocuğu da götürmek, uyumadan önce klasik müzik tarzında şarkılar dinletmek rahat uyumasını sağlayacağı gibi müziğe ilgisini de arttıracaktır. Ayrıca bunları yaparken çocuğun hani müziğe yatkın olduğu, müzik kulağının olup olmadığı dikkat edilmelidir.

Bunun için anne baba çocuğa model olmalı, ilgisi doğrultusunda yönlendirmeli ve ilgi duyduğu müzik aletini çalması konusunda cesaretlendirmelidir.

Psikolog Serpil İLHAN

Çocuk ve Genç Psikoloğu
Çocuk psikolojisi ve psikiyatrisi ile ilgili herşey....
cocukpsikiyatri.net - cocukpsikiyatri.info - cocukpsikiyatri.org

Randevu için 0 312 466 38 00 - 0 542 466 38 88