Çocuğum Depresyonda mı?

Çocuğum Depresyonda mı?

Çocuk ve Genç Psikoloğu Serpil İLHAN tarafından hazırlanan makalede çocuklarda depresyon bulgularının neler olduğunu, çocuklarda depresyon sıklığını, çocuklarda depresyon konusunda anne ve babaların ne zaman endişe etmeleri gerektiği, çocuklarda depresyon konusunda ebeveynlerin neler yapması gerektiğini, çocuklarda depresyon durumunda ailelerin bu sürece nasıl yaklaşması gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Çocuklar Depresyona Girer mi?
Çocuklarda depresyon Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda depresyon Sıklığı Nedir?
Çocuklarda depresyondan Ne zaman Şüphe Etmek Gerekir?
Ergenlerde Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Ergen Depresyonunda Aileler Nasıl Yaklaşmalıdır?

Yalnızca yetişkinler depresyona girmez, çocuklar ergenlerde zaman zaman depresyonu yaşayabilirler. Kesitsel bir şekilde bakıldığında toplumdaki çocuk ve ergenlerin yüzde 5 inde depresyon görüldüğü söylenebilir. Tanım olarak depresyon çocuğun veya ergenin kişinin sosyal işlevlerini ve günlük yaşama dair etkinliklerini rahatsız edecek, bozacak dereceye ulaşmış üzüntü, melankoli veya keder durumudur (www.wikipedia.org)

Çevresel stresin yoğun olduğu çocuklar, öğrenme sorunu yaşayan, akademik sorun yaşayan, davranım sorunu olan çocukların depresyon yönünden daha yüksek risk içerdiğini söyleyebiliriz. Diğer yönden sıklıkla çocuklarda saptanan depresyon ailede de bir depresyonu olan birey olduğuna işaret etmektedir.

Depresyon ile ilgili değişiklikler çocuklarda her zaman yetişkinler gibi bulgu göstermez. Çocuk psikiyatristleri sıklıkla görüşmelerinde bu konuda ailelere ek bilgi sunacaktır. Aşağıdaki bulguların birinin veya birkaçının süreklilik göstermesi çocuklarda depresyon belirtisi olabilir:

Sürekli ağlamaklı olmak, üzgün kırgın görünüm
Keyif aldığı aktivitelerden uzaklaşmak, yapmaktan kaçınmak
Umutsuzluk
Sürekli can sıkıntısı: enerjisizlik
İçe kapanma, konuşmanın azalması
Suçluluk duyguları, öz saygıda azalma
Başarısızlık veya red edilmeye aşırı tepki göstermek
Çabuk sinirlenme, öfke hali
Sosyal ilişkilerde çatışmaların ön planda olması
Karın ağrısı, baş ağrısı gibi fiziksel sorunlar
Okul ve akademik başarıda düşme
Uyku ve yeme düzeni ile ilgili değişiklikler
Evden kaçma
Aile içi çatışmalarda artış
Kendisine veya çevresine zarar verici davranışlar
İntihar düşünceleri

Öncesinde arkadaşları ile sıklıkla oyun oynayarak zamanının geçiren bir çocuk ilgisizce ve tek başına zaman geçirmeyi tercih etmeye başlayabilir. Daha öncesinde keyif aldıkları aktivitelerden hiç hoşlanmamaya başlayabilirler. Depresyonda olan ergenler ve çocuklar bazen ölmüş olmayı dilediklerini veya intihar etmek istediklerini söyleyebilirler. Depresyondaki ergen ve çocuklarda intihar ve kendine zarar verici davranış riski artmıştır. Depresyondaki çocuk ve ergenler bazen kendilerini daha iyi hissetmek için alkol veya farklı yasa dışı maddeleri kullanma eğiliminde olabilirler. Bazen bu maddelerin sıklıkla kullanılması çocuklarda depresyona ek olarak madde bağımlılığının da ortaya çıkmasına neden olabilir.

Depresyon nedeni ile sorun yaşayan çocuk ve ergenler ev ve okulda farklı sorunlar ile karşı karşıya kalabilirler. Yetişkinlerde görüldüğü gibi sürekli olarak hüzün hali olmaması nedeniyle ebeveynler ve öğretmenler depresyon ile ilgili işaretleri tanımakta zorlanabilirler. Bazen çocuğa doğrudan sorulduğunda üzgün veya mutlu olmadığını ifade edebilir.

Okulda veya evde sorun oluşturan çocukların bazıları da depresyonda olabilir. Çünkü bazen çocuklar bazen üzgün görünmeyebilirler ve böyle bir durumda gerek öğretmenlerin gerekse ebeveynlerin depresyondaki bir ergeni veya bir çocuğu tanıması oldukça güç olabilir. Bazen çocuğa veya ergene doğrudan sorulduğunda size üzgün veya mutsuz olduğunu ifade edebilir.Erken tanı ve tedavi depresyondaki çocuk veya ergen için temeli oluşturur. Depresyon gerçek bir rahatsızlıktır ve profesyonel yardımı gerektirir. Kapsamlı ve ayrıntılı uygulamalar sıklıkla bireysel ve aile terapilerini gerektirebilir. Sıklıkla depresyonun çocuk ve ergenlerde etkinliği en çok kanıtlanan bireysel psikoterapi şekli olan bilişsel davranışsal terapi uygulamaları fayda sağlayacaktır. Diğer yönden orta ve ağır depresif süreçlerde antidepresan ilaçlarda tedavide uygulanabilmektedir. Bu başvurularda ailelere düşen en temel görevlerden biriside çocuk ve ergen konusunda uzmanlaşmış kişilerden yardım alınması ile başlayacaktır. Depresyonda olduğunu düşündüğünüz bir çocuğunuz varsa bulunduğunuz şehirde en yakın çocuk ergen psikiyatri bölümüne başvurmanız uygun olacaktır.

Psikolog Serpil İLHAN
Çocuk ve Genç Psikoloğu Uzmanı
cocukpsikiyatri.org - Ankara

Çocuk psikolojisi ve psikiyatrisi ile ilgili herşey....

Randevu için 0 312 466 38 00 - 0 542 466 38 88